pozadí

pátek 16. prosince 2016

Balónové šatičky

Vím, že to vypadá, že nešiju, ale jde spíš o focení. Většina dnů je zamračených, ač máme velká okna na jih, často svítíme celý den nebo prostě nejsme v příhodnou dobu doma. I toto je chabý pokus focení s bleskem, líp to prostě neumím.

Chtěla jsem zkusit balónové šatičky. Zvolila jsem úplet, protože by mi asi vadilo, kdybych plátěné po vyprání nemohla vyžehlit, úplet se přece jen mačká trochu méně. Srnečky jsou doslova zlaté, prostě holčičí záležitost. Druhý den jsem ještě přidala zlatou mašličku, aby šatičky vypadaly více slavnostně a méně jako noční košile (jak komentovali naši hoši).




Je vidět, že jsem látkou nešetřila, mohla jsem nabíranou část udělat trošku skormnější, ale na druhou stranu, dcerka je nadšená, jak se sukýnka při točení zvedá. Takže to nechám tak. Někdy mám dojem, že mi dítě roste doslova před očima, například když musím už před Vánocema vyřadit punčošky, které jsem na začátku října připravila na letošní zimu... šatičky jsou schválně trochu větší, uvidíme, co s nimi udělá sušička a taky bych ráda, aby je naše slečinka trochu vynosila.


Pilně se tu nacvičují koledy a malá dáma začíná fušovat do řemesla svému bratrovi. Myslím, že jeho šestiletý náskok hned tak nedožene, i když se někdy opravdu snaží.

4 komentáře:

  1. Krásné, moc se mi líbí ta balónovka .-) To je klasická sukýnka balonového střihu přišitá na vršku? Jak na to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:-) Základem byl střih na obyč. triko, kterému jsem ustříhla přední i zadní díl asi 5cm pod průramky. Pak jsem si ustříhla obdélník na sukni, ale řekla bych, že stačí tak 1,5 šířky trička (já už to mám dvojnásobek a je to zbytečně moc, odhaduji), kterému jsem zhruba o centimetr zvedla v bocích spodní stranu (jako když se stříhá sukně, taky není spodní část rovná, ale je mírně do obloučku). A ustříhla jsem si pružnou podšívku na šířku trička, dolů lehoučce se rozšiřující, délku asi o 6 cm kratší než je sukně. Sukni jsem si na bocích sešila (podšívku taky), pak jsem si všila spodní část sukně do podšívky. Vrchní část sukně jsem si nařasila na šířku trička, sešila celé tričko a pak k němu přišila sukni i s podšívkou. Je to aspoň trošku srozumitelné? Návod jsem nikde žádný nehledala, tak ani nevím, jestli to jde šít jinak. Určitě by šlo všít vrchní část (tričko) do suknýnky tak, aby to nebylo vidět, ale v podstatě mi to přišlo zbytečné, proto jsem to nevolila.

      Vymazat
  2. Nádherně sedí u toho piana, všechno bych jí věřila! :) Moc jí to sluší.

    OdpovědětVymazat