pozadí

čtvrtek 31. května 2012

Jak se rodí vzpomínková deka

How is Born the Memory Quilt


Pod pojmem "memory quilt" neboli česky vzpomínková deka najdeme přehozy s různě zakomponovanými fotkami, vytisknutými na látku. Tuto techniku jsem už dávno obdivovala na zahraničních quiltech a manželovi rodiče mi připadali vhodnými adepty na takovýto dárek. Speciální látku pro tisk jsem si nechala objednat v zahraničí, nedlouho potom se začala prodávat i u nás. Deka dělá již nějaký ten rok radost a od té doby se našla řada zákazníků, kteří mě nechali "zašít" své rodinné vzpomínky do dárků pro své blízké. Vždy si té důvěry velmi vážím.

Jak taková deka vlastně vzniká?

Zákazník si vybere barevné ladění. Buď podle interiéru bydlení nebo podle oblíbených barev obdarovaného. Většinou pošlu odkazy na pár osvědčených e-shopů s pestrou nabídkou a zákazník si vybírá látky podle fotky. Je to trošku risk, nic pro toho, kdo má naprosto přesnou představu:-) Materiál pak objednávám já. Musím v tu dobu už mít promyšlené rozměry výsledného díla a celkové rozvržení.



Všechny látky musím vyprat a vyžehlit. Dělá se to kvůli srážlivosti i kvůli vymytí přebytečné barvy (popř. zjištění, že látka pouští stále dokola a není tedy pro patchwork vůbec vhodná, i takové případy se čas od času řeší).
No a v ten samý čas zákazník posílá elektronickou formou fotky. Ideálně v co nejlepším rozlišení. Použít se dají i pěkně naskenované staré fotky např. z dětství či svatby rodičů... A teď přichází na řadu manželova práce, protože já s programy na úpravu fotek až taková kamarádka nejsem. Na většinu zakázek jsme fotky upravovali na černobílou (či tónovanou) variantu, barevné jsme dělali zatím jen polštářky. Použít se musí kvalitní inkoust do tiskárny. Vytištěné fotky se zafixují, vymyje se přebytečná barva. Tyto přípravné práce zaberou spoustu času a přiznám se, že u mě patří k těm méně oblíbeným částem:-)
Pak se s fotkami pracuje jako s tištěným obrázkovým panelem, začínají se zakomponovávat do ostatních látek, sešívat, seřezávat a zase sešívat (popř. párat:-) ).



Pomalu se nám rýsuje hotový top (přední strana) deky.



Teď si musím připravit zádička (zadní stranu) deky, vatelín a na něj hotový top. Všechny 3 vrstvy uhladím, poctivě sešpendlím. Mohou se i sestehovat, já si zvykla na špendlení i přes to, že pak občas při práci teče krev:-) Sešpendlenou deku pomalu soukám pod mašinu a začnu s prošíváním všech tří vrstev. Je to docela namáhavá práce, deku 200 x 140 cm musím zhruba 150 krát pod ramenem stroje otočit, posunovat opatrně, aby jehla šila jen tam, kde má... Prošívání celou deku zpevní, dají se tvořit plastické efekty.



Nakonec se přišívá lem. Na zadní část přijde ještě signovka, což je většinou cedulka s věnováním, tu už přišívám ručně.
Po spoustě hodin práce se vyklube dílo v celé své kráse.






Deka se může prát, nepočítá se s pravidelným prohnáním pračkou každý měsíc, ale občasná údržba jí neublíží. Musí se dodržet jemné praní (snažíme se deku do pračky smuchlat fotkami dovnitř) max. na 30 stupňů, ideálně tekutý prací prostředek (do tekutých nejdou dát bělidla) a pro jistotu s ubrouskem na zachycování přebytečné barvy (prodává drogerie DM, Rossman nebo firma Iberia). Po vyprání ihned rozložit a nechat uschnout. Patchwork se obvykle nežehlí.

27 komentářů:

  1. Pěkné. Na co ty fotky manžel tiskne? Na látku? Je nějak specielně upravená? Já zkusila tisknout text na látku, která byla zažehlená na freezer paper z US. Jde to, manžel prskal, že zničím tiskárnu. Ovšem freezer paper tady nemůžu sehnat.

    OdpovědětVymazat
  2. Kupuju si přímo bavlnu na tisk fotek do inkoustové tiskárny, prodává se po arších A4. Dá se použít i např. transferový papír z papírnictví. Freezer paper se dá sehnat i u nás, asi ve specializovaných prodejnách na patchwork, mám jej na aplikace šité v ruce a koupila jsem ho právě u patchworkářky, která prodává pomůcky v Tišnově.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, deka je úžasná. Ten nápad mě nadchnul a chtěla bych ji zkusit ušít dědovi ke kulatinám. Mám jen dotaz - jak fotky po vytištění fixujete? Nemám s tím vůbec zkušenosti a nerada bych, aby po prvním vyprání byla deka bez obrázků :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vše je v návodu na použití bavlny pro tisk.

      Vymazat
    2. Aha, díky :-). Tu teprve půjdu koupit, takže jsem ho zatím neviděla.

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý deň, prosím vás mohli by ste mi povedať odkiaľ objednávate látky na deku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, látky objednávám tam, kde si zákazník vybere, látky vybírá sám zákazník.

      Vymazat
  10. Dobrý den Zuzi, deka je úžasná. Chtěla jsem se zeptat, jestli hotový panel s fotku na látku pak jenom přišijete a ve švech prošijete, nebo ho spojujete oboustranným vliselínem. Děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Za poslední měsíce jsem tu měla spoustu žádostí o výrobu této deky, ovšem po prvotním kontaktu na uvedený e-mail se již nikdo neozval. Pokud o něčem takovém uvažujete, pozorně si pročtěte tento blog, na Fleru (odkaz je nahoře na pravé straně) si prolistujte mé zboží, kde je vystavená ilustrační deka s cenou, a v klidu si promyslete, jestli o deku opravdu stojíte a jak by měla vypadat. Výroba trvá několik týdnů, cena není malá, ale pokud se pro ni rozhodnete, bude to originální dárek, který opravdu potěší.

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den,
    chtěla bych zkusit přenést fotku na látku, ale nevím si rady s tím papírem. Našla jsem jen zažehlovací papír a nevím, jestli je to ono. Mohla byste, prosím, napsat odkaz, kde přímo kupujete tu bavlnu na tisk v A4 formátu? Nejsem si jistá, jak přesně přenést tu fotku na látku. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zažehlovacím papírem vznikne takový jakoby pogumovaný efekt, na deku mi to nepřijde ideální, mě osobně by to nebylo příjemné. Bavlnu na tisk vyrábí např. i Prym.

      Vymazat
  17. Dobrý den, jak dlouho trvá ušití deky? A jaká je cena?
    Díky moc za Info.
    Radka Smržová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, na Fleru (odkaz je nahoře na pravé straně) si prolistujte mé zboží, kde je vystavená ilustrační deka s cenou i přibližnou dobou výroby:-) Zuz.

      Vymazat
  18. Dobrý den, bylo by možné si u Vás obědnat jen tisk fotek na látku? Chtěla bych si tu delu ušít sama ale trochu jiným způsobem. A potřebovala bych fotky vytisknout na látku cca 15x15 plus centimetrový okraj. Jednalo by se asi o 30 takových fotek, ještě to nemám přesně zpočteno. Děkuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosím kontaktujte mě na lenkahoheislova@seznam.cz Děkuji Lenka

      Vymazat
    2. Dobrý den, to by možné nebylo.

      Vymazat
  19. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat