pozadí

pátek 4. července 2014

Fotonávod na začištění lemování výstřihu

A Tutorial of Finishing the Hem at the Neck


Mnohokrát jsem byla tázána, jak začistit lemování na tričku na krku a dlouho jsem slibovala, že někdy udělám fotonávod. Zde tedy konečně je. Kvalita fotek nic moc, šiju téměř výhradně v noci, kdy děti spí, proto foceno s bleskem, ale snad je vše potřebné vidět.

Nejdřív si našpendlím sešitý lem, který je o 5 - 7 cm menší jak samotný otvor pro hlavu u trička.

Uříznu si proužek z tenkého úpletu zhruba 2,5 cm široký a položím jej na lem výstřihu.


Z této stranu vše přišiju na overlocku. Začišťovací proužek dávám jen na část zadního dílu trička, pouze na mikině jsem takto začišťovala celý výstřih včetně sešití kapuce.


Proužek podehnu pod šev, přišpendlím a přišiju ve spodním kraji na klasické mašině. Někdy prošiju i přední část trička, podle toho, jak se mi chce.


Proč tuto pracnější část dělat? Zaprvé šití vypadá profesionálněji. Zadruhé zvláště někteří jedinci dávají oblečení zabrat a toto zpevnění zadní části výstřihu snad více odolá těm, kteří právě za tuto namáhanou část chytají tričko při vysvlékání.


17 komentářů:

  1. Bezva, krasne srozumitelne! Diky. Jen me zaujalo " uriznu si pruh latky..." Jak, uriznu? To je lepsi nez strihani? S jak a cim a na cem se rezr?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řežu řezacím kolečkem podle pravítka na speciální podložce:-) Jsou to tedy pomůcky hlavně pro patchwork, ale užijí se v každém šití. Jsou dost drahé, tak je jasné, že si je každý nebude kupovat kvůli normálnímu šití. Proužek jde samozřejmě i klasicky ustříhnout nůžkama.

      Vymazat
    2. Diky za odpoved. Tak kolecko tedy. Kolecko muze byt prima. Treba si ho budu nekdy prat od nejakeho stedreho Jeziska :-)

      Vymazat
  2. Super, snad ten začišťovací proužek na zadní části výstřihu konečně pochopím, tenhle návod jsem potřebovala! Ale zeptám se - přišitý je teda jen obyčejným rovným stehem? Nepopraská to při přetahování přes hlavu? Nebo stačí, že pružným stehem (dvojjehlou) je prošitá přední strana trička?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám dojem, že i na kupovaných věcech je šitý rovným stehem. Šila jsem tak pár triček i dřív, zatím nic nepopraskalo a myslím, že děti tomu dávají zabrat dost. Bude zajímavé, jestli má někdo i jinou zkušenost:-)

      Vymazat
    2. To je fakt, tam to je taky jen rovným stehem. Budu to muset brzo vyzkoušet :-)

      Vymazat
  3. Bezva návod! Dělám to stejně, tak konečně budu mít tazatelky kam odkazovat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Prosím prosím, jak nakonec prošiješ ten přední díl? to je na coverlocku nebo dvojjehlou? Jsem z toho blázen :-) ten proužek chápu, ale to prošití na pd? to nakonec prošiješ jen ten pd od ramene k rameni? možná hloupý dotaz, ale předem děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Coverlock nemám, přední díl prošívám z vrchní strany, někdy dvojjehlou (na těchto fotkách), někdy mírným entlem, prostě stehem, který pruží, protože výstřih musí být natahovací. Často také neprošívám vůbec, šev si sám lehne.

      Vymazat
  5. Jestli to dobře chápu, tak dvojjehlou prošíváte pouze přední díl a rukávy a zadní díl je prošitý pouze jedním "štepem", tím, kterým přišíváte krycí proužek? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  6. Super, návod. Děkuji! Ukládám a možná se do těch triček konečně také pustím. Stejně se začišťuje i lem na bodýčkách? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že na bodýčkách se lem nemusí nijak začišťovat, aspoň já to na tom pidikousku nedělala:-)

      Vymazat
  7. já vždycky měla za to, že se to vzadu takhle podšívá, aby neškrbaly švy na krku, když se standardně nazahýbá :-)

    OdpovědětVymazat