pozadí

úterý 17. listopadu 2015

Fotonávod na nákrčník

Často se setkávám s dotazy, jak ušít nákrčník - tunel, musí se totiž promyslet, kde nechat díru na protočení. Zde je tedy fotonávod včetně všech detailů takového nákrčníku.



Ustříhnu si z vybrané vnější (obrázkový úplet) a vnitřní (flís) látky obdélník cca 60 x 27 cm (velikost si upravte dle obvodu hlavy, jejíž krk se bude zateplovat, a nechejte pár cm navíc, aby se nákrčník pohodlně přetahoval, neshodil při tom brýle či nenarušil účes). Uprostřed delší strany nahoře si úplet zpevním kouskem plátna a oboustranně nažehlovacího vlizelínu, protože tam budu pak přidělávat průchodky na protažení stahovací šňůrky.



Vrchní stranu si sešiju, přidělám 2 průchodky a spodní stranu si sešiju tak, že si na obou stranách nechám cca 5 cm volných, takže nesešívám od kraje ke kraji! Na fotce je vidět, že kraje zůstanou volné.



Nyní si tunel protočím na líc a začnu si špendlit boční strany, abych je mohla sešít. Takže nyní špendlím k sobě oba úpletové kusy a oba flísové kusy, slouží mi na otvor, který jsem si nechala v předchozím kroku na spodní části nákrčníku. Sešiju boční strany.



Je čas na protažení šňůrky do vrchní části, přidělání brzdičky a prošití cca 3 cm od vrchu, aby šňůrka zůstala v úzkém tunýlku nahoře.



Nakonec ručně zašiju otvor na spodní straně. Jde samozřejmě zašít i na mašině, ale ručně je to v tomto případě snad i rychlejší a rozhodně hezčí.


Nyní je tento styl zahřátí krku u mých dětí nejoblíbenější, nikde neškrtí, netlačí uzel, dá se v případě nutnosti stáhnout třeba i na bradu. Doufám, že i vám můj návod pomůže.


6 komentářů:

  1. Díky moc za návod, zkoušela jsem tunel pro dcerku a 3x párala. I když to tak nevypadá, přetočení je věda.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to srozumitelně. Zkusím. Moc díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda, vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nejhezčí návod,jaký jsem viděla��

    OdpovědětVymazat
  5. Geniální! Když jsme s dcerami poprvé šily nákrčník (podle jiného-složitě motaného návodu), vařily se nám mozky a v noci se nám zdálo o přetáčení...nechápu, že to může být tak jednoduché. Mockrát děkuju, dám se na šití nákrčníků pro celou rodinu :-)

    OdpovědětVymazat