pozadí

úterý 9. října 2012

Tvoření s dětmi (a zase ta jablíčka)

Crafting With Children ( the Apples Again)


Na naši školu přijede zahraniční delegace a paní učitelka mého skřítka patří do skupiny, která se o návštěvníky bude starat. Je vhodné, aby pro ně připravila i nějakou drobnost na památku, ideálně s dětmi. Protože toho má na starosti dost, já se ráda realizuji ve tvoření s dětmi a moje zaměstnání mi umožňuje ušetřit si dopoledne malou chvilku, pomohla jsem jí pro delegaci dárečky připravit. Samozřejmě s třídou plnou šikovných dětí:-) Tak vznikly bavlněné pytlíčky plné sušených jablíček.



Měli jste vidět ten úžas, když jsem do školy přinesla šicí stroj! Mám malý, dětský, takže lehoučký a pro děti absolutně bezpečný, ostatně ani na normálním šicím stroji nevidím pro děti nic nebezpečného, tento má jen širší patku, aby se k jehle dětské prstíky opravdu nedostaly. Měli jsme jen velmi omezený čas, takže přípravy musely proběhnout doma bez dětí. Nastříhat látky, připravit šablony a přinést všechny pomůcky, aby se se zvoněním mohlo hned začít. U mašiny se vystřídali aspoň na kousek všichni, sešít, oentlovat (začistit okraje cik-cak stehem). Šikovnější holky natupovaly jablíčka barvou na textil přes šablonu. A protože času bylo pravdu velmi málo, tunýlek na šňůrku jsem už musela dodělat doma sama. Bylo v plánu ještě nechat děti nakrájet jablíčka, abychom je doma nasušili, ale to nakonec z různých důvodů paní učitelka vynechala a o křížaly se postará sama. V jednom člověku by se tohle s třídou 28 druháčků opravdu nedalo organizačně zvládnout, bylo moc fajn, že jsme tam byly obě. Bohužel nemám ani jediné foto, foťák jsem sice měla s sebou, ale neměla jsem ani vteřinu volnou, abych ho vytáhla. Děti pracovaly s nadšením a ještě před školou si povídaly, jak šily. Nejvíc mě potěšilo, že měli z téhle neobvyklé činnosti radost i rozverní kluci, které jinak zajímá hlavně dotykáč a PéeSPéčko...


Tímto vás chci povzbudit k tvoření s dětmi. Oni to milují, chtějí si také všechno vyzkoušet a dají se vymyslet i snadné projekty, jejichž výsledky pak mohou být k užitku. 

Co byste potřebovali zrovna na takovéto pytlíčky?
- bavlněnou látku (stačí i zbytky, může být jen jednobarevná a na ní namalovaných více jablíček)
- papírovou šablonu - vytříhla jsem ji manikúrovýma nůžkama, nebo třeba vyrobené tiskátko z brambory
- barvu na textil - mám pro tuto tvorbu oblíbenou značku Barvička, je levná, ředitelná vodou, netoxická, vydrží praní i na 60 stupňů.
- kousek houbičky, molitanu nebo i hadru na tupování, pokud použiteje šablonku.
- stopku a jadérka jsme domalovali fixou na textil.
- jablíčka na usušení
- a nakonec hezkou podzimní náladu

3 komentáře:

  1. Ahojte, máte tu plno krásných věciček, strašně se mi líbí Patchwork, chtěla bych se k němu časem dopracovat:-)) Přidávám se k pravidelným čtenářům:-) Hodně zdaru do dalšího tvoření !!! :-D

    OdpovědětVymazat